dinsdag 21 augustus 2007

Kinderen uit Afghanistan gingen in Polen op vakantie

(Foto: ministerie van Defensie VS)

30 kinderen uit Afghanistan in de leeftijd van 10 tot 16 jaar hebben deze maand een vakantie van 2 weken gevierd in Polen. De reis werd betaald door het Poolse ministerie van Defensie.

Een woordvoerder van het Poolse ministerie van Informatie vertelde dat ze waren uitgekozen door de minister van Onderwijs van de zuidoostelijke provincie Paktika. Ze behoren tot de meest getalenteerde leerlingen van de regio.

In Polen hebben ze een bezoek gebracht aan de Baltische Zee en verder aan musea, dierentuinen, dansvoorstellingen, sportevenementen. Ze hebben ook gespeeld met Poolse kinderen en met hen gevoetbald en volleybal gespeeld.

In Polen kregen ze ook een medisch onderzoek, en sommigen zijn behandeld aan aandoeningen.

De kinderen toonden zich erg enthousiast over hun bezoek aan aan het Oost-Europese land. Vooral de Poolse steden vonden ze erg indrukwekkend.

De twee landen onderhouden al contacten sinds de jaren twintig van de vorige eeuw, toen Poolse militairen kwamen trainen in de ruige bergen van Afghanistan.

Later kwamen er ook veel Afghanen naar Polen die 25 jaar geleden de bezetting van de Russen ontvluchtten in hun land.

De kinderen werden opgehaald door een Chinook helikopter van de Amerikanen en naar Kabul gebracht. Vandaar bracht het Poolse leger ze naar Polen.

De reis voor de kinderen was mede bedoeld om de banden tussen Polen en de Afghaanse bevolking aan te halen.

Polen heeft ongeveer 1.200 militairen in Afghanistan gelegerd voor de missie van de NATO-ISAF.

Geen opmerkingen: